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Differences in Rules for Match Play and Stroke Play 
 

[original article published in 2007, NCGA Golf] 
 

There are differences in Rules for match play and stroke play, as these are very 
different forms of play. 
 
Most obvious of the differences are the penalty statements in the Rules where the 
general penalty is loss of hole in match play or two strokes in stroke play.  Less obvious 
are the specific Rules that apply to only one form of play.  A simple scanning of Rule 3.2 
for match play will find that there is no requirement for players to hole out as concession 
of a stroke, a hole or even a match is allowed.  And consequently, there is no 
requirement for a scorecard to be returned in match play.  A major difference is Rule 
20.1c(3) that allows a player in stroke play to play two balls when uncertain what to do 
about the right procedure while playing a hole. This is not allowed in match play where 
the player must decide what to do and play on 
 
However, when in doubt about his or her own play or that of an opponent, the player in 
match play may make a request for a ruling from a referee or the Committee.  If a 
referee or the Committee is not available in a reasonable time, the player may make the 
request for a ruling by notifying the opponent that a later ruling will be sought when a 
referee or the Committee becomes available.  There are special Rules for time at which 
such a request must be made (Rule 20.1b).  If the player does not make the request at 
the required time, a ruling will not be given by a referee or the Committee and the result 
of the hole(s) in question will stand even if the Rules were applied in the wrong way. 
 
When searching through 24 separate Rules, it would take some time to uncover all the 
differences between the two forms of play.  It wasn’t always this way.  For a very long 
time, the Rules were written solely for match play, with stroke play an afterthought 
addressed in a special section. 
 
In 1947, the USGA reorganized the Rules to integrate both forms of play into a coherent 
single set of Rules, much in the same form that we find them today.  While this format is 
certainly preferred, it somewhat obscures the fundamental principle of match play, that 
is, influencing the outcome of the match is generally restricted to those playing in it.  
 
Included in this principle of match play is that a player may choose to ignore the fact 
that a Rule has been breached by an opponent (Rule 3.2d(4)); but if the player and 
opponent deliberately agree to ignore a Rule or a penalty, both players are disqualified 
under Rule 1.3b(1). 
 
Thus, we have contrasting outcomes such that, in match play, a breach of a Rule that 
calls for a penalty does not always result in a penalty, whereas, in stroke play, a similar 
breach must always result in a penalty.  Additionally, in match play, the reverse may 
sometimes be true.  In the absence of a referee accompanying the match, players may 
agree how to decide a Rules issue (Rule 20.1b(1)).  That agreement is conclusive even 
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if it turns out to have been wrong under the Rules, so long as the players did not 
deliberately agree to ignore the Rules in breach of Rule 1.3b(1). 
 
To further illustrate the disparity of results in match play and stroke play for identical 
breaches, consider the case where a player is late to the tee beyond the five-minute 
grace period and there are no exceptional circumstances that have prevented that 
player from starting on time.  In match play without a referee, if the players are unaware 
of the Rules, a request for a ruling is never made and the match is played to a 
conclusion, the result would stand even if this breach of Rule 5.3a is reported to the 
Committee after the match is final but before the close of competition.  This surprising 
outcome is proper because, in the absence of a timely request for a ruling, a ruling will 
not be given.  The result of the match in question will stand even if the Rules were 
applied in the wrong way (Rule 20.1b(2)).  In a similar situation in stroke play, the player 
would be disqualified. 
 
There are other examples.  For instance, consider a situation where a player plays a 
wrong ball not moving in water in a penalty area or temporary water.  In match play, 
Rule 6.3c(1) tells us that the penalty is loss of hole to the opponent.  However, in a 
match without a referee, a ruling request must be made in time by the opponent for the 
penalty to be applied.  In the absence of a timely ruling request, the match continues 
without penalty.  The opponent may make a later, timely claim if the fact that the player 
played the wrong ball was previously unknown to the opponent.  In stroke play, Rule 
6.3c(1) requires that the player will get the general penalty without exception and that 
the mistake must be corrected by playing the proper ball before the player makes a 
stroke from the next teeing area.  If the player does not correct the mistake in time, the 
player is disqualified. 
 
If the Committee becomes aware of a player’s breach of Rule 6.3c(1) after conclusion of 
play but before the competition is closed, the results again differ for match play and 
stroke play.  In the match play case, if a timely ruling request was not made, the 
Committee must rule that the result of the match stands as played.  This would be true 
either as a result of the players not knowing the Rules or when the opponent decided to 
overlook the breach of the player.  However, in the stroke play case, the player must be 
disqualified. 
 
Nevertheless, in both match play and stroke play, there must be no deliberate 
agreement between players to ignore any Rule or waive any penalty in breach of Rule 
1.3b(1).  In such cases, the Committee must disqualify the players even after the 
competition is closed. 
 
The differences between match play and stroke play are significant and the above 
principles and situations should be kept in mind, whether playing the game or acting as 
an official. 


